Een tekenbeet

0
21

Je kent het wel; net even lekker gewandeld in het bos, en dan zit er ineens een dikke teek op je lijf. Veel mensen zijn weleens gebeten door een teek, en dat kan erg vervelend zijn. Daarnaast is Een tekenbeet is soms helemaal niet zo onschuldig als je denkt.

Wat is een teek?

Een teek is een kleine spinachtig beestje, ook wel een parasiet, wat zich aan de mensen kan hechten. Teken bevinden zich meestal in bomen en struiken. Als de teek vervolgens een “doelwiet” heeft uitgekozen verplaatst deze zich naar een warm plekje, zoals bijvoorbeeld de oksels of knieholtes. Maar ook plekken waar de huid behaard is. Als ze eenmaal een plekje hebben gevonden hechten ze zich stevig vast en beginnen ze met het uitzuigen van bloed.

Een tekenbeet
Een tekenbeet is zo opgelopen

De symptomen van een tekenbeet

Van een teek zul je normaal gesproken geen symptomen of last ondervinden, tenzij de teek geïnfecteerd was. In dat geval ontstaat er meestal een rode plek met een diameter van ongeveer 15cm, die in het midden iets lichter van kleur is. Teken kunnen de ziekte van Lyme met zich mee brengen en kunnen zorgen voor onder ander vermoeidheid, koorts, pijn en zwellingen in de spieren, benauwdheid, hoofdpijn en hartkloppingen.

Hoe voorkom ik een tekenbeet?

Een tekenbeet is natuurlijk nooit helemaal te voorkomen, maar bij het bezoeken van plekken waar veel teken voorkomen is het aan te raden om de armen en benen voldoende te bedekken. Ook is het belangrijk om na zo’n plek te hebben bezocht goed te kijken of je geen teek hebt opgelopen. Een tekenbeet is soms lastig te ontdekken, omdat de beestjes zo klein zijn. Mocht u een teek hebben opgelopen is het belangrijk om na het verwijderen van de teek de plek nog even goed in de gaten te houden.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here