Eetbare bloemen

0
22
Eetbare bloemen
Eetbare bloemen

Welke bloemen kun je eten?

Eetbare bloemen zijn bloemen die je eten kunt. Je dient ze dus gewoon op met aardappeltjes of rijst en vlees of vis, of in een salade. Lang niet alle bloemen zijn eetbaar. Veel bloemen zijn giftig. Steek dus nooit zomaar een bloem in je mond, je kunt er erg ziek van worden. Welke bloemen zijn wel eetbaar?

Madeliefjes

Er zijn behoorlijk wat eetbare bloemen, ook in Nederland. Zo is het madeliefje een bloemetje wat je vroeger overal in het gras zag staan. Tegenwoordig zie je ze in het wild veel minder, maar ze zijn wel eetbaar. Madeliefjes kunnen in een salade verwerkt worden of als mooie eetbare versiersels opgediend worden, drijvend in de soep.

Rozenblaadjes

Bloemblaadjes van onbespoten rode rozen smaken lekker. Ook bloemblaadjes van rozen die sterk geuren, smaken goed. Rozen mogen geen gifstoffen bevatten, eet daarom geen rozen uit de bloemenwinkel. Die zijn bespoten. Eetbare bloemen moeten goed gewassen worden voordat je ze eet. Ook de mooie rode blaadjes van de klaproos zijn eetbaar.

Lavendel

De bloemen van lavendel zijn ook eetbaar. Pluk ze vers en was ze voordat je ze door de sla gooit.

Eetbare bloemen
Lavendel is een eetbare bloem

Driekleurige viooltjes

Viooltjes zijn niet alleen lekker maar ze staan ook mooi in een salade. Viooltjes smaken een beetje zoals sla smaakt.

Goudsbloemen

Bloemblaadjes van goudsbloem is lekker door rijst. Ze geven eten een mooie gele kleur. Je kunt de bloemblaadjes ook door een roerei doen. Van goudsbloem pluk je de bloemblaadjes af en die eet je, de rest van de bloem is niet eetbaar.

De bloemen van kruiden

Kruiden vormen vaak eetbare bloemetjes. Vaak zijn kruiden op voordat ze bloemen kunnen vormen maar je kunt voor de aardigheid eetbare bloemen kweken van deze kruiden: salie, koriander, bieslook, rozemarijn, bieslook, oregano, munt. Voordat je een bloem van een doorgeschoten kruid eet moet je eerst checken of het een eetbare soort is.

Borage

Borage geeft tijdens de bloei helderblauwe bloemen die eetbaar zijn. Dit mooie bloemetje kun je eten en geeft een erg mooi effect aan je gerechten. Borage wordt ook wel komkommerkruid genoemd.

Courgettes

Prachtig die gele bloemen van courgettes en je kunt ze eten. De bloemen van courgettes sieren salade op, maar je kunt ze ook frituren in een beslag. Ook staan ze prachtig als versiering op de rand van een bord of gevuld met een zachte kaas. Een grote courgettebloem kun je ook vullen met gehakt met Parmezaanse kaas.

Bloemen van groentes, kun je die eten?

Hoewel je van verschillende groentes en kruiden de bloemen kunt eten, is dit helaas niet altijd het geval. Eet dus nooit zomaar bloemen. Zoek altijd eerst uit of het een eetbare bloem is. Zo kun je de bloemen van de een aantal bekende groenten bijvoorbeeld niet eten!

Giftige bloemen

Er zijn bloemen die je kunt eten maar ook bloemen die giftig zijn. Van sommige bekende groenten en fruit kun je bijvoorbeeld de bloemen niet eten. Giftig zijn bijvoorbeeld de bloemen van tomaten, aardappels, pepertjes, paprika, aubergines, asperges, enzovoorts. Daarom zul je altijd vooraf moeten uitzoeken of bloemen wel of niet eetbaar zijn.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here