Hasta Siempre Cuba: reistips voor en naar Cuba

0
907
Reistips Cuba, Havana

Havanna, rum, oude auto’s, sigaren fijne temperaturen, witte stranden en kleurrijke steden: voor velen het droombeeld wat zij hebben van Cuba. Anderzijds horen we steeds vaker dat het land erg verandert. Dat het verwestert en zijn oude charmes verliest. Ergens is dat zeker waar. Het land moderniseert beetje bij beetje en wordt ook steeds populairder onder toeristen. Maar, dat betekent niet dat je ooit te laat bent om het land te bezoeken. Daarom lees je in dit blog reistips voor en naar Cuba. Onze aanrader? Maak een (al dan niet geboekte) rondreis over het eiland, hierdoor krijg je een veel beter beeld van dit bijzondere land als ideale bestemming!

Reizen op Cuba: Een afwisselend landschap

Voor velen is de uitgestrekte natuur op het eiland een van de redenen om Cuba te bezoeken. En dat is niet zo gek. Wanneer je vanuit de hoofdstad Havana reist, is een bezoekje aan Varadero (zo’n 140 kilometer verderop) een van de bekendere badplaatsen. Maar eigenlijk vind je langs de gehele kustlijn aangename stranden die zowel gebruikt worden door toeristen als de Cubanen zelf. Andere natuurrijke plaatsen zijn Viñales, met zijn imponerende krijtrotsen of het Sierra Maestra-gebergte. Ben je een echte koffieliefhebber? Dan moet je toch echt in de Sierra del Rosario zijn. Hier vind je verschillende koffieplantages.  

Tip: ga je de natuur in? Doe dit dan met een (lokale) gids of per groep. Op eigen houtje de natuur in gaan wordt afgeraden.

Reistip Cuba, Vinales vallei
Viñales staat bekend om de vallei met imponerende rotsformaties.

Leef als de locals

Omdat het toerisme nog vrij nieuw is voor de meeste Cubanen zijn luxueuze hotels spaarzaam. Wat wel erg leuk is om te doen, is om voor een overnachting in een casa particular te gaan. Daarbij overnacht je bij een Cubaan zelf en leert zo het land én de mensen nog beter kennen. Je kunt dit principe vergelijken met Air BNB of een Bed & Breakfast. Een bijzondere manier van overnachten! Vaak is het ontbijt inbegrepen.

Een eiland vol passie

De Cubaanse cultuur is een unieke mengvorm van de Spaanse invloeden uit het koloniale tijdperk en de latere communistische regering onder Fidel Castro. Dit heeft zeker zijn sporen nagelaten in het land zelf. Musea en mooie oude kerken, kleurrijke gebouwen, gezellige pleintjes en levendige straatjes kenmerken het stadsbeeld in veel steden. Cuba is een land vol passie. Rauw en ongetemd. We raden het dan ook aan om jezelf gewoon onder te dompelen in het roerige stadsleven. Maak kennis met lokale gebruiken of neem zelfs een salsales!

Belangrijk om te weten

Ondanks dat alles in Cuba net een tikkeltje anders gaat, is het land vrij veilig. Zeker vergeleken met andere landen in Zuid-Amerika. Wel raden we het aan om goed op je spullen te letten. Ook bij het betalen. In Cuba worden namelijk twee munteenheden door elkaar gebruikt. Cubaanse peso’s door de Cubanen zelf en de Cubaanse converteerbare peso (CUC). De CUC is gelijk aan de Amerikaanse dollar en speciaal bedoeld voor toeristen. Het kan zijn dat er een groot prijsverschil wordt gevraagd om je als toerist op te lichten. Wees hier bedacht op. Dan wordt bijvoorbeeld het bedrag in peso’s aangegeven terwijl het eigenlijk CUC moet zijn. Ook zijn geldautomaten nog niet erg bekend op het eiland, evenals creditcards. Contant geld meenemen is een must.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here