Het veredelen van bloemen

Het veredelen van bloemen gebeurt tegenwoordig vaker dan we denken. Het wil eigenlijk zeggen dat mensen proberen om de eigenschappen van de bloem of de plant aan te passen zodat deze minder kwetsbaar wordt. Dit gebeurt ook in de natuur zelf, en dan noemen we het: mutatie. Als het enkel gaat om een nieuwe kleur, vorm of wil men de geur van de bloem veranderen spreken we minder over veredeling.

Voordelen van veredelen

Door het veredelen van bloemen en planten kunnen er verschillende planten een hogere opbrengst geven van hun vruchten of bloemen. Verder kan het voedsel gezonder worden of wordt een sierplant nog mooier. Ook kunnen de zwakten van een plant worden verminderd door deze met de eigenschappen van een andere plant te mengen die juist wel heel sterk is in dat opzicht. Zo kunnen we proberen om te zorgen dat er meer voedsel van een plant af kunt waarmee we het voedselprobleem tegen kunnen gaan.

Door het veredelen van bloemen en planten kunnen er verschillende planten een hogere opbrengst geven van hun vruchten of bloemen.

Naast beroep ook een hobby

Naast dat het een beroep is om bloemen te veredelen kun je het ook doen voor je hobby. Het is echter wel iets wat heel ingewikkeld is, maar experimenteren kan geen kwaad. Zo kun je proberen om jouw bloemen nog net iets mooier te laten zijn dan die van je buren. Echter kost het wel een hoop tijd. Het kan bij vruchtbomen en sierbomen soms wel 30 jaar duren voordat de boom ontwikkeld is.

Gentechnologie voor resultaat

Sinds het eind van de twintigste eeuw proberen bedrijven het veredelen nog sneller te bereiken door middel van gentechnologie toe te passen. Deze vorm van aanpassen is gericht op het DNA-niveau van de plant. Door daar bepaalde genen te veranderen kan ervoor gezorgd worden dat de plant beter en sterker wordt. Een voorbeeld van een bedrijf wat hiermee werkt is Royal van Zanten Uganda. Zo kun je proberen om de natuur nog mooier te maken dan het al is.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *