Hoe bereken je vakantie-uren?

0
1266
Vakantie-uren aanvragen

Je wil een lange vakantie plannen of misschien wel meerdere korte vakanties. Maar hoe bereken je die vrije uren eigenlijk? Voor veel werknemers blijft het altijd even spannend hoe ze hun vakantie-uren moeten berekenen. In veel gevallen schept je cao en in ieder geval het contract dat je hebt ondertekend duidelijkheid. Toch kun je je vakantie-uren op een gemakkelijke manier berekenen.

Berekenen van vakantie-uren: waar heb ik recht op?

In Nederland heb je een recht op vakantie. Wie werkt bouwt daar dan ook vakantie-uren mee op. Wettelijk gezien heb je bijvoorbeeld recht op 100 vakantie-uren per jaar als je een jaar lang 25 uur per week werkt. Hoeveel uur je dus precies op mag nemen als zijnde vakantie-uren is dus erg afhankelijk van je soort baan en het contract dat je hebt ondertekend. Wettelijk is er echter wel een vastgestelde vuistregel voor het aantal vakantie-uren: dit is altijd minimaal 4 keer het aantal uren dat je per week werkt (zoals je hierboven kunt zien).

Ga het gesprek aan

Zit je iets niet helemaal lekker over het aantal vakantiedagen of uren dat je hebt gekregen? Ga hierover dan altijd in gesprek met je werkgever of de verantwoordelijke binnen het bedrijf. Het is verstandiger om het er persoonlijk over te hebben, dan dat je zelf dingen uitzoekt en voor verrassingen komt te staan als iets niet blijkt te zijn zoals je verwachtte. Het kan natuurlijk altijd even spannend zijn om zijn gesprek te starten. Maar uiteindelijk weet je werkgever of leidinggevende altijd precies wat hij jou geeft, maar weet jij (als je je goed voorbereid) ook wat je mag verwachten.

Vakantie-uren berekenen
Vakantie-uren berekenen is niet het leukste wat er is, maar het helpt je precies om te weten waar je recht op hebt!

Let op afwijkende regels

Wel zijn er wettelijke verschillen in het aantal vakantie-uren als je bijvoorbeeld parttime werkt of een 0-urencontract hebt. Als je een 0-urencontract hebt, ben je in principe werkzaam als oproepkracht. Ook in deze constructie heb jij gewoon recht op je vakantiedagen en uitbetaald loon. Dit heet een loon inclusief vakantierechten (dagen én geld). Je kan vakantie opnemen maar hebt het geld dan al wel gehad. Deze constructie is echter alleen van kracht als je onregelmatig werkt of weinig wordt opgeroepen. Worden je uren echter niet direct uitbetaald, dan bouw je net als iedere andere baan gewoon je vakantie-uren op. Maar ook dit alles is weer afhankelijk van je werkgever en cao. Ga dus op tijd met hem of haar in gesprek over je rechten.

Alles klaar? Plannen maar!

En nu? Nu is het tijd om je vakantie te plannen! Weet jij al waar je heen gaat? Australië, Zuid-Afrika of toch een land dichtbij huis? Bekijk eens naar de verschillende praktische vakantietips op onze website en laat je inspireren door onze blogs of soorten reizen! Tips voor te backpacken, stedentrips of een mooie reis door de natuur: je leest erover op Natuurstudio.nl

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here