Istanbul: Een wereldstad binnen twee verschillende continenten

0
1598
De Bosporus is immens groot en een van de bekendste rivieren van de wereld.

Instanbul

Gelegen aan de Bosporus op de grens tussen Azië en Europa, is Istanbul een geliefde bestemming voor een citytrip. Na slechts 3,5 uur vliegentijd kan de reiziger zich laten onderdompelen in deze fascinerende stad met zijn 14 miljoen inwoners. Een stad met vele bezienswaardigheden waarvan onderstaande zeker het bezoeken waard zijn.

Bosporus
De Bosporus is de waterscheiding tussen Azië en Europa. De rivier is wereldwijd bekend.

Kerken en Moskeeën in Istanbul

De Hagia Sophia was oorspronkelijk een kerk, later een moskee maar heeft nu geen religieuze functie meer. Dit imposante gebouw is dus door iedereen te bezoeken. De Blauwe moskee is wel in gebruik, maar buiten de gebedstijden om open voor publiek. De Süleyman moskee is een fraai voorbeeld uit de Ottomaanse tijd. Het bijbehorende badhuis is het enige voor gemengd publiek in Istanbul.

Hagia Sophia in Istanbul
De Hagia Sophia heeft geen religieuze betekenis meer. Maar is altijd nog een bezienswaardigheid wanneer je in Istanbul bent.

Musea in Istanbul

Het archeologisch museum is het belangrijkst museum van het land, en een van ‘s-werelds grootste met meer dan 1 miljoen objecten. Pronkstuk is de sarcofaag van Alexander de Grote. Het Topkapi Paleis was het verblijf van de Ottomaanse sultans en nu een museum waar hun grandeur kan worden bewonderd. Het Museum van Turkse en Islamitische Kunst heeft een indrukwekkende kunstverzameling uit de gehele islamitische wereld vanaf de 8ste tot de 20ste eeuw.

In de open lucht

Lees eerst het boek ‘de Brug’ van Geert Mak en bezoek dan de Galatabrug waar dit verhaal zich afspeelt. De brug verbind de twee werelddelen met elkaar. Onder de brug zijn er de restaurants waar de vers gevangen vis kan worden besteld. Vlak naast de brug vertrekken de rondvaartboten over de Bosporus. Bezoek de grote bazaar waar afdingen zelfs gewenst is, of de Egyptische bazaar die is gespecialiseerd in voedsel. Rust vind je in het door 336 zuilen ondersteunde Basilica Cisterne, een oude opslagplaats voor 80.000 kubieke meter water of de Prinseneilanden, gelegen in de zee van Marmara waar welvarende Turken hun buitenverblijven hebben.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here