Op vakantie in Kroatië: onze reistips

0
707
Reistips Kroatië, Dubrovnik

De laatste jaren is dit land erg populair geworden onder Nederlandse toeristen. En dat is niet zo gek. Kroatië als vakantiebestemming heeft het eigenlijk van alles te bieden. Een rijke cultuur in steden en dorpen, afgewisseld met een uitdagende en wonderschone natuur. Van avontuurlijke bergen tot strakblauwe zeeën en meren en lieflijke dorpjes: je vindt het in Kroatië. Wil je op vakantie in dit Oost-Europese land, dan raden we het aan om jezelf eens in te lezen. Onze reistips en adviezen helpen je daarbij!

Een fijn klimaat

Kroatië mag dan in het centrum van Europa liggen, in de zomers kan het er aangenaam warm zijn. Zeker in de kustplaatsen en stranden is het dan goed toeven. En toch: ga je in de winter naar Kroatië, houd er dan rekening mee dat het, met name in de noordelijke gebieden en bergachtige streken, flink koud kan zijn.

Adembenemende natuur

Misschien heb je er al eens van gehoord, maar de Plitvicemeren in hartje Kroatië zijn een bijzonder mooie plek om eens te bezoeken. De meren zijn onderdeel van een nationaal park en een natuurgebied. De meren worden afgewisseld door watervallen, beekjes en wilde rivieren. Je kunt in het pak fijn wandelen, maar ook hiken, kanovaren of mountainbiken. Maar er zijn meer nationale parken waar de natuurliefhebber zijn hart op kan halen. Bezoek ook eens de parken van Brijuni, Paklenica, Risnjak.

Een gevarieerde cultuur

Kroatië als zelfstandig land bestaat nog niet heel lang, maar dat betekent niet dat de Kroaten en andere culturen er hun sporen niet hebben achtergelaten. In steden als Dubrovnik en Split vloeien meerdere culturen samen. Van de oude Romeinen tot de Ottomanen en later zelfs de Venetianen en Oostenrijkers: al deze vroegere heersers over het land hebben allemaal een stempel op de architectuur, gebruiken en lokale cultuur gedrukt. Toch heeft Kroatië ondanks die buitenlandse bemoeienissen een heel eigen karakter en cultuur ontwikkeld.

Reistip Kroatië, Plitvice meren
De Plitvicemeren in Kroatië staan bekend om hun adembenemende schoonheid!

Kroatische keuken

De Kroatische keuken is een echte aanrader. De eerdergenoemde culturen hebben dan ook hun stempel gedrukt op de verschillende gerechten die je in dit land aantreft. Kustplaatsen staan bekend om hun mediterrane invloeden, dus zijn te vergelijken met Italië of Griekenland. Wat verder landinwaarts is het juist de Hongaarse of Oostenrijke keuken wat de pot schaft: vleesgerechten, worsten en broodgerechten. En uiteraard vind je er de typische gerechten van de Balkan terug. In ieder geval hoef je in Kroatië geen honger te lijden!

Goed om te weten

Kroatië is als land aangesloten bij de Europese Unie, waardoor het gemakkelijk te bereiken is per vliegtuig of (als je graag avontuurlijk reist) met de auto en caravan. Wel betalen de Kroaten nog altijd met hun eigen munteenheid: de Kroatische Kuna. Doorgaans kun je je prima verstaanbaar maken in het Engels, zeker in de steden. In Istrië, in het noorden, wil men ook nog weleens een woordje Italiaans spreken. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here