Pollen in de lucht

0
13
Pollen in de lucht

In bepaalde seizoenen en bij bepaalde temperaturen, gaan planten, grassen en bomen zich voortplanten. Dit voortplanten doen zij door middel van stuifmeel. Dit stuifmeel moet verplaatst worden naar andere plekken zodat op een nieuwe plek, nieuw leven kan ontstaan. In veel gevallen wordt het stuifmeel door de wind meegevoerd. Dit gaat dan vooral om de lichte stuifmeel die gemakkelijk met de wind mee kan waaien. De stuifmeel die met de wind meegevoerd wordt noemen we dan pollen. Stuifmeel kan ook verplaatst worden door insecten. Dit gaat dan om stuifmeel dat zwaarder is en niet met de wind meegevoerd kan worden. Dit is geen vorm van pollen in de lucht zoals wij kennen. De periode waarin pollen door de lucht kunnen zweven is vanaf januari tot en met september. Vooral bij mooi en warm weer is dit het geval. Het kan dus van dag tot dag verschillen. Bij regenachtig weer zullen er nauwelijks pollen in de lucht zijn. Het fenomeen pollen in de lucht kan soms heel hinderlijk zijn voor mensen. Deze mensen krijgen dan hooikoorts.

Wat is hooikoorts?

In de maanden dat er pollen door de lucht zweven, krijgen veel mensen last van hooikoorts. Hooikoorts heeft niets te maken met hooi en ook niet met koorts. De naam hooi, vloeit voort uit het feit dat de periodes dat er pollen in de lucht zijn, het hooiseizoen genoemd wordt. Hooikoorts zelf is een allergie voor stuifmeel. Hierbij reageert het afweersysteem en dat kan soms op mildere manieren, maar al te vaak ook op een wat heftigere manier. Klachten die hooikoorts patiënten krijgen kunnen heel veelzijdig zijn. De meest voorkomende klachten bij hooikoorts zijn het veelvuldig niezen, constant een jeukende neus en soms zelfs regelmatig een bloedneus. Ook heeft men vaak last van jeukende en tranende ogen. Andere klachten kunnen nog zijn, hoofdpijn, vermoeidheid en zelf het opkomen van astma.

Pollen in de lucht
De pollen in de lucht kunnen zorgen voor hevige niesbuien

Wat te doen tegen hooikoorts?

Het beste wat men kan doen tegen hooikoorts is medicatie nemen. De huidige medicatie is voldoende om de meeste klachten van hooikoorts te onderdrukken. Er zijn enkele (medicijn)behandelingen beschikbaar die het beste tegen hooikoorts werken. Zo kan je cromonen innemen. Cromonen zijn vrijwel altijd te verkrijgen in neusdruppels en dienen dagelijks ingenomen te worden. Dit voorkomt dat antistoffen die de klachten veroorzaken, vrijkomen. Dan zijn er nog antihistaminica. Antihistaminica is een medicijn die veel sneller werkt dan cromonen en zijn verkrijgbaar in tabletvorm. Dit medicijn werkt vaak erg effectief tegen de hooikoortsklachten. Als je langdurig last hebt van hooikoortsklachten, dan kan je ook corticosteroïden nemen. Dit medicijn werkt ontstekingsremmend en zorgen er vooral voor dat je overgevoeligheidsverschijnselen worden onderdrukt. Ook voorkomt dit zwelling van het neusslijm. Vaak is dit medicijn verkrijgbaar als neusspray of longpufjes. De meest radicale vorm om hooikoorts tegen te gaan is immunotherapie. Deze therapie zorgt ervoor dat de onderliggende oorzaak van hooikoorts wordt weggenomen. Dit doet men door injecties met allergenen toe te dienen.

Overig

In heel veel gevallen groeien mensen over hooikoorts heen. Een hooikoortspatiënt heeft na verloop van enkele jaren ineens geen last meer. Ook komt het nauwelijks voor dat mensen op latere leeftijd ineens last van hooikoorts krijgen. Mocht je dus last van hooikoorts hebben, blijf hoop houden dat dit vanzelf overgaat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here