Reizen in of naar Vietnam: onze tips

0
743
Reistip Vietnam, rijstvelden

Vietnam is voor veel backpackers een populaire bestemming. Met name jongeren voelen zich erg aangetrokken tot dit land in Zuid-Oost Azië. Niet alleen door de mooie natuur, maar ook de relatieve eenvoud van het land. Vietnam heeft eigenlijk voor iedere reiziger wel iets te bieden; van wereldreiziger tot backpacker. Wij geven je graag enkele tips voor als je gaat reizen in of naar Vietnam.

Voorbereidingen voor een reis naar Vietnam

Hoewel Vietnam een roerige geschiedenis kent, is het land inmiddels flink aan de weg aan het timmeren op het gebied van toegankelijkheid en veiligheid. Ja, Vietnam kent arme gebieden, maar laat je hier niet door afschrikken. Wat direct opvalt is de grote gastvrijheid in het land. Tel daar de unieke keuken (waarbij Chinese culinaire invloeden worden gecombineerd met zeevruchten en rijstgerechten), prachtige natuur en fijn klimaat bij op en je hebt een topbestemming. Wel heb je vanuit Nederland een visum en paspoort nodig als je het land wil bezoeken. Dit kun je online aanvragen, maar ook bij de Vietnamese ambassade in Nederland doen. Qua inentingen is het raadzaam om prikken te halen tegen Difterie, Tetanus en Polio en Hepatitis A en B.

Reistip Vietnam, rijstvelden
Rijstvelden zie overal in Vietnam. En die leveren prachtige plaatjes op!

Wanneer kun je het beste gaan?

Over het algemeen wordt een reis naar Vietnam van december tot en met april aangeraden. In deze periode heerst er een koel klimaat en ook vermijd je de moesson of regentijd. Ook vermijd je de grote groepen toeristen. Ga je buiten deze periode (bijvoorbeeld van juni tot augustus), houd er dan rekening mee dat veel treinreizen of bussen voor trips door het land al zijn volgeboekt.

Het land verkennen per scooter

Wellicht ken je de vakantiefoto’s al van vrienden of familie: maar Vietnamezen zijn dol op alles wat op twee wielen rijdt. Brommers, motors en scooters zijn dan ook vervoersmiddel nummer één. En zeg nu zelf: wat is er leuker dan door de rijstvelden te tuffen op je oude brommertje? Het geeft een ontzettend groot vrijheidsgevoel. Het huren van een motorvoertuig gaat makkelijk in Vietnam. Let wel op in het verkeer. Vietnamezen nemen het, zeker in de steden, niet altijd even nauw met de verkeersregels. Wees voorbereid op chaos, drukte en toeterende mensen om je heen.

Populaire plekjes die je niet mag missen

Een aantal bestemmingen in Vietnam mag je zeker niet missen! En ja: het zijn echte toeristentrekkers,

  • Sapa: bekend om de idyllische rijstvelden
  • Hanoi: avontuurlijke, chaotische stad vol culinaire en culturele verrassingen
  • Halong Bay: de bekendste baai ter wereld. Meer dan duizend eilandjes in een groene zee en alleen bereikbaar met karakteristieke vissersbootjes.
  • Mui Ne: een woestijn in Vietnam? Jazeker! De witte en rode zandduinen van Mui Ne zorgen voor spectaculaire plaatjes.

Tot slot: houd een oogje in het zeil

Vietnam is een relatief veilig land. Toch gebeurt het vaak dat reizigers en toeristen bestolen worden of worden opgelicht. Toeristische trekpleisters en drukke steden zoals Hanoi of Ho Chi Minstad (Saigon) zijn, net als elders in de wereld, populaire plekken onder tasjesdieven. Wat vaak voorkomt is dat toeristen worden uitgenodigd bij een local thuis en vervolgens worden gedrogeerd of bestolen. Maar laat je niet bang maken. Je hebt vaak zelf al een goed idee of iets wel of niet in de haak is. Ga, zeker in armere delen van een stad of plaats, nooit zomaar op goed geloof met iemand mee.

Meer vakantietips en inspiratie vind je op onze website.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here