Vogelvoer maken

0
26
Vogelvoer maken

Zelf het lekkerste vogelvoer maken

Iedere winter weer duiken ze op in de schappen, de vogelvoer artikelen. Overal zijn voerplateaus en voerkastjes te vinden om de vogels de winter mee door te helpen. Maar wat serveer je wanneer het meubel eenmaal staat, het tafeltje gedekt is? Kant en klaar zaad strooien kan altijd, maar de echte vogelliefhebber gaat een stapje verder.

Eigen voer maken, waarom eigenlijk?

Je eigen vogelvoer samenstellen lijkt misschien een beetje overdreven wanneer er zo veel goedkoop voer in de winkels ligt, maar het heeft zo zijn voordelen. Zo kan je allerlei gezonde lekkernijen toevoegen die in een standaard strooi-mix niet te vinden zijn. Ook is vogelvoer maken een leuke kinderactiviteit.

 Vogelvoer maken
Je kunt creatief zijn bij het maken van je eigen vetbol

Elke dag hetzelfde?

Net als mensen houden vogels van een beetje variatie in hun eten. Bovendien zitten er vaak al snel meerdere soorten vogel in een tuin, en die willen allemaal weer wat anders op hun bord.
De meeste vogelvoer mixen hebben voor ieder wat wils, maar extra ingrediënten toe voegen is een kleine moeite die de vogels zeer op prijs zullen stellen. Zo kan je bijvoorbeeld kijken naar:

  • Krenten en rozijnen
  • Stukjes appel (ook schillen en klokhuizen!)
  • Ongekookte havermout
  • Meelwormen
  • Bessen

Aan de slag!

Onderzoek gedaan, ingrediënten verzameld… wat nu? Vogelvoer maken natuurlijk!

Vrolijke slingers

Vogelvoer slingers zijn makkelijk te maken en zien er leuk uit. Alles wat je nodig hebt is een naald, draad, en wat grote lekkernijen. Doppinda’s zijn een oud en vertrouwd onderdeel van de vogelvoer slinger, en vooral in de herfst en winter zullen de vogels hier dankbaar voor zijn. Ook kan je cranberry’s of blauwe bessen en stukjes appel gebruiken. Droog fruit blijft langer goed dan vers, maar je tuinvogels zullen met allebei blij zijn.

Lekkere pindakaas

Pinda’s en vet zijn goed voor vogels, vooral in de koude seizoenen. Pindakaas is dus een ideale toevoeging aan jouw zelfgemaakte vogelvoer. Gebruik dan wel zoutloze of zoutarme pindakaas, want dat is gezonder. Je kan de pindakaas prima als een soort lijm gebruiken. Smeer bijvoorbeeld een lege wc-rol in met pindakaas en rol hem door vogelzaad; het zaad blijft aan de rol plakken en het geheel kan makkelijk aan een touwtje opgehangen worden. Ook stukjes oud brood kunnen met pindakaas en zaden bedekt worden om er een gezonde lekkernij van te maken.

Huisgemaakte vetbollen

Een eigen vetbol is zo gemaakt en je kan er lekker creatief mee aan de gang. Benodigdheden? Een pan, wat frituurvet en droog vogelvoer om erin te doen. Je laat het vet smelten en mengt vervolgens het vogelvoer erdoor. Dit laat je afkoelen tot het geheel een soort van kneedbare brei wordt. De meeste mensen maken hier een bolletje van met een touwtje in het midden waaraan het opgehangen kan worden. Maar je kan dit mengsel ook in allerlei vormen en containers gieten voor een leuk uiterlijk. Vogelpindakaas op maar geen zin om een nieuw potje te kopen? Vul hem dan gewoon hier mee, de vogels zullen het even lekker vinden.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here