Wat kost een visum?

0
1126
Wat kost een visum?
Wat kost een visum?

Wat kost een visum? Een veel gestelde vraag. Als je op vakantie gaat of ergens tijdelijk gaat werken of studeren heb je voor veel landen een visum nodig. De aanvraag van een visum kan wel even duren en daar moet je dus op tijd bij zijn. De kosten voor een visum verschillen per land en variëren van rond de 30 euro tot zo’n 150 euro.

Visumkosten: de gang van zaken

Wanneer je een visum aanvraagt betaal je als eerste de visumkosten. Dit zijn alleen nog maar de kosten voor de aanvraag. Ook als je visumaanvraag niet toegewezen wordt, krijg je dit bedrag niet terug. Daarna volgen nog de kosten voor het visum zelf. Deze worden bepaalt door het land waar je naar toe gaat, de tijdsduur en het doel van je bezoek. Ook betaal je meestal nog een bedrag als consulair tarief. Verder kan je de aanvraag van een visum laten doen door professionals. Hiervoor betaal je een service tarief en eventuele verzendkosten.

Wat kost een visum? Land, tijdsduur en doel bepalen de prijs

Voor een korte vakantie betaal je minder dan voor een langdurig verblijf. Ook is een visum voor een zakelijke trip vaak duurder dan voor een vakantie. Als je ergens voor een jaar wilt werken of studeren zal je dus al snel in de buurt van het hoogste visum tarief komen. Wil je daarentegen op een korte vakantie dan vallen de kosten enigszins mee.

Schengen en snelheid

Door het verdrag van Schengen is er vrij verkeer mogelijk in een behoorlijk aantal Europese landen. Dit betekent dat er geen paspoortcontrole is en er dus geen visum nodig is. Het Verenigd Koninkrijk en Ierland zijn hierop een uitzondering, net als Kroatië en Roemenië. Het visumvrij reizen naar Bulgarije wordt naar verwachting in 2016 of 2017 mogelijk. Ten slotte nog een belangrijk feitje: de aanvraag van een visum duurt vaak lang. Wanneer je wel extra snel een visum nodig hebt, is dit vaak mogelijk via de zogenaamde spoedprocedure, maar helaas wel tegen behoorlijke hoge kosten.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here